Vad innebär ROT avdrag för hushållsnära tjänster?

ROT-avdrag är en skattereduktion för arbetskostnader vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostäder. Det gäller för hushållsnära tjänster som utförs av registrerade företag, och avdraget ges för arbetskostnaden upp till en viss summa per person och år. För 2022 är den maximala summan för ROT-avdraget 30% av arbetskostnaden upp till 75 000 kronor per person och år.

Det är viktigt att notera att ROT-avdraget är avsett för arbetskostnader och inte materialkostnader. Dessutom gäller avdraget endast för renoveringsarbeten på din egen bostad eller på en bostad som du äger.

När det gäller att låna pengar för att anlita städhjälp, så är det vanligtvis inte möjligt att använda ROT-avdraget för denna typ av tjänster eftersom städning normalt inte anses vara en renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostaden. Därför kan du inte dra nytta av ROT-avdraget för att minska kostnaden för städtjänster.

Dock kan du i vissa fall låna pengar för att finansiera städtjänster genom andra medel, såsom privatlån eller konsumentkrediter. Innan du tar ett lån för att anlita städhjälp är det viktigt att noga överväga dina ekonomiska förutsättningar och se till att du kan hantera återbetalningen av lånet utan problem. Det är också bra att jämföra olika lånevillkor från olika banker eller långivare för att hitta det bästa alternativet för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *